Uzanın, Dinleyin, Öğrenin! Harika 5 Podcast Önerisi!

Salih Uyan
Uzanın, Dinleyin, Öğrenin! Harika 5 Podcast Önerisi!
  • 23 Ağustos 2016
  • Salih Uyan

Uzanın, Dinleyin, Öğrenin! Harika 5 Podcast Önerisi!

Hep tekrarladığımız bir şey var; İngilizce öğrenmek için artık kitaplara, kurslara, okullara bağımlı değilsiniz.

Kulaklığınızı takıp koşarken, salonda koltuğa uzanırken, uçakta portakal suyunu yudumlarken İngilizce öğrenebilirsiniz. 

Eskiden İngilizce dinleme yapmak isteyen insanlar bin bir türlü zahmet çekerlerdi. Kimisi evin çatısına çanak anten takıp CNN açar, kimisi eski radyolardan BBC veya Amerika’nın Sesi radyosunu bulmak için kornişe kadar uzanan ve farklı metallerden oluşan antenler yaparlardı. 

Şimdiyse birkaç dosya veya uygulama indirmeniz yeterli. Özellikle İngilizce öğrenenler için oluşturulan podcast’ler inanılmaz bir fırsat sunuyor. 

Farklı seviyelerde hazırlanmış mükemmel kaynakları tanıtmadan önce son bir şey söyleyelim. Eğer bu makaleyi okuduğunuz anda, her gün sadece 20 İngilizce dinleme yapmaya karar verirseniz, önümüzdeki sene aynı gün geleceğiniz noktayı hayal bile edemezsiniz. Bir sene boyunca her gün 20 dakika egzersizi yapan kişi, başka hiçbir şey yapmasa bile en az 2 seviye atlar. 

Karar sizin! İsterseniz bugünden itibaren dinleme egzersizlerine başlayabilir ve İngilizce problemini halletmek için önemli bir adım atabilirsiniz.

Veya “Nasıl öğreneceğiz şu İngilizceyi?” diye düşünmeye devam edebilirsiniz.

Böyle devam ederseniz, emin olun bir sene sonra hala öğrenim yöntemleri üzerine araştırma yaparken bulursunuz kendinizi…

DİNLEYEREK ÖĞRENEBİLECEĞİNİZ HARİKA 5 PODCAST

Learn English
British Council tarafından başlangıç seviyesindekiler için hazırlanan Learn English daha çok gündelik dilin kullanıldığı diyaloglardan oluşan konuşma bölümleri içeriyor. Dinledikçe olay örgüsündeki karakterleri tanıyorsunuz. Çok tutan diziler gibi, bu podcast’in de birkaç sezonu mevcut. Birinci sezondan dinlemeye başlarsanız çok daha iyi olur. Her bölümü dinledikten sonra dinlediğiniz metni okuyabilir, hazırlanan quizleri çözebilirsiniz. Ayrıca yeni öğrendiğiniz kelimeleri test etmeniz için hazırlanmış egzersizler de var. 

Voice of America (VOA)
Voice of America aslında 80’li yıllardan beri yayında olan bir kanal. Ancak şimdi podcast olarak hazırlanmış ve başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için birbirinden ilginç ve popüler konuları bir arada sunuyor. Hazırlanan bölümleri yavaş veya hızlı olarak dinleyebilirsiniz. Özellikle Amerikan popüler kültürü veya Amerika tarihi konularında genel kültür sahibi olmak için buraya takılabilirsiniz. Her gün belirli bir süre dinleme yaparsanız, bir yandan İngilizceniz, bir yandan da genel kültürünüz gelişecektir. 

6 Minute English
Orta seviyedeki kullanıcılar için hazırlanmış olan bu podcast BBC tarafından yayınlanıyor. Nick ve Alice ismindeki iki karakter arasında geçen diyaloglar, daha çok günlük ve rutin durumlardan bahsediyor. Eğer daha önce İngiltere’ye gitmediyseniz veya İngiliz tanıdıklarınız yoksa, dinleme esnasında bazı cümlelerin espri olduğunu anlamayabilirsiniz. Çünkü İngilizlerin espri anlayışı gerçekten berbat… Dinlediğiniz bölümleri metin olarak indirebilir veya yeni kelimelerin listesine çalışabileceğiniz bu podcast’i yine de seveceğinizi düşünüyorum.  

Podcasts in English
Orta seviyedeki kullanıcılar için tasarlanmış bu kaynakta daha çok 5 dakikanın altında ilgi çekici konular yer alıyor. “Kadınların nefret ettiği 10 şey” türü popüler başlıklar ilginizi çekiyorsa, bu kaynağı kullanabilirsiniz. Ayrıca burada hobilerinize yönelik bölümler bulmanız da mümkün. Dinleme parçaları kısa hazırlandığı için, özellikle ufak molalar için çok uygun bir kaynak. 

The English We Speak
Bu podcast daha çok ileri düzey kullanıcılara hitap ediyor. Yine diyaloglarla oluşturulan kurguda, her hafta meşhur bir deyim seçiliyor ve konuşma bu deyimin çevresinde şekilleniyor. Yani İngilizce seviyeniz intermediate veya daha üzeriyse, özel deyimleri öğrenmek için bu kaynağı kullanabilirsiniz. Deyim öğrenmek için herhangi bir siteyi veya sözlüğü de açıp çalışabilirsiniz. Ama emin olun ertesi gün aklınızda hiçbir şey kalmayacaktır. Ama diyaloglar içinde öğrendiğinizde, öğrenme kalıcılığı da sağlanmış oluyor. 

    Etiketler:
Salih Uyan
Salih Uyan

Anlıyorum Ama Konuşamıyorum, e-Beveyn Olmak, Şimdi Gözlerini Açabilirsin kitaplarının yazarı.